INDUSTRIJSKA VLAKNA

Že naše babice so bile prepričane da so naravni materiali najboljši za naše počutje in zdravje. In imele so še kako prav! Dandanes nas vsakodnevno opominjajo da moramo biti pozorni na surovinsko sestavo oblačil. Če je tkanina preveč umetna  se to hitro pokaže s prekomernim potenjem in s tem posledično tudi neprijetnim vonjem, kar pa ni ravno prijetno.

Umetna  sintetična  vlakna so proizvedena s pomočjo kemijske tehnologije.

Nekateri pa proizvajajo tudi naravna vlakna, ki so večinoma  izdelani iz celuloze.

Med umetna (kemična) vlakna iz naravnih surovin sodijo:

ACETAT:

Vlakna se pridobivajo po postopku suhega predenja iz raztopine. Kot surovina se uporabljajo odpadna bombažna vlakna (linters) ali očiščena celuloza iz lesnih odpadkov. Lastnosti acetatnih vlaken:

- zelo lep in prijeten lesk, ki pa se s pranjem in uporabo počasi znižuje

- zaradi nizke gostote, so izdelki iz acetata lahki in prijetni za nošenje

- trdnost vlaken je nizka in se v mokrem še poslabša

- vlakna so slabo odporna na drgnjenje

- neobstojna so na kisline

- neobstojnost na nekatera organska topila (aceton)

- slabo odporna na sončno svetlobo, kar se pokaže v znižanju trdnosti

- precej hidrofobna vlakna (zato se zelo rada statično nabijajo)

- hitro zagorijo (gorijo s plamenom in istočasnim taljenjem)

- slab toplotni prevodnik

 

Zaradi prijetnega leska in otipa, se približno polovica svetovne proizvodnje acetatnih vlaken uporablja za izdelavo oblačilnih izdelkov. Druga polovica proizvedenih acetatnih vlaken se uporablja za izdelavo različnih vrst filtrov (predvsem cigaretnih). Ostala področja uporabe so še dekorativne tkanine, embalaža za prehrambne izdelke, otroške plenice, povoji (ker ne povzroča alergij) in podobno.

 

MODAL

Je iz celuloze pridobljeno vlakno, ki posnema lastnosti bombaža. Koža v njem diha, je prijetno mehek in udoben. Ravno zato se pogosto uporablja pri proizvodnji oblačil za prosti čas in perila. Od bombaža se razlikuje le v tem, da se modala ne sme prati na tako visokih temperaturah.

VISKOZA

Je regenerirano - ponovno pridobljeno celulozno vlakno. Viskozna vlakna imajo lep lesk, so prijetno mehka na otip, manj so trdna in odporna od naravnih vlaken. Oblačila izdelana iz viskoze, so prijetna za nošenje, saj so lahka, vpijajo vlago in prepuščajo zrak, podobna so izdelkom iz naravnih vlaken...

TENCEL

Naj bi bil največji dosežek tehnologije vlaken, saj ima, čeprav je izdelan kemično, najbolj podobne lastnosti naravnim materialom. Ponujajo ga kot novo izboljšano viskozo. Manj se krči, je bolj trpežen, izjemno mehak, lepo se prilega in je čudovit na otip.

 

Sintetični materiali ne dihajo, so pa mehki in prijetni na otip ter enostavni za vzdrževanje. Mednje sodijo:

POLIESTER in POLIAMID

Zaradi vsestranskih lastnosti poliestrska vlakna prevladujejo med sintetičnimi vlakni. Tkanina ne zadržuje zraka. Izdelajo lahko predivo različne finosti, ki je odvisna od velikosti luknjic predilnih šob. Izdelajo se lahko zelo fina kot tudi bolj groba vlakna. Poliester in poliamid imata najvišjo trdnost izmed vseh vlaken. Prožnost in lesk sta visoka, zato se poliestrska vlakna skoraj nič ne mečkajo in se malo svetijo. Poliestrska vlakna mešajo z volnenimi, bombažnimi, viskoznimi vlakni. Mešanice s poliestrskimi vlakni so prožne in mehke.

 

AKRIL

Je enostavno rečeno umetna volna. Gre za vlakna, ki se pridobijo iz karnonskih vlaken in na otip posnemajo največkrat volno, včasih pa tudi bombaž. Akril je v primerjavi z drugimi sintetičnimi vlakni manj odporen na drgnjenje (se zelo rad mucka). Oblačila, večinoma so to jopice in puloverji, iz akrila so zelo topla in vzdržujejo telesno temperaturo. Akril je tudi zelo mehek material, ki v nasprotju z volno običajno nič ne grize. Ima pa to slabo stran, da se v akrilu radi in bolj potimo. Akril se običajno ne krči in ker vpije zelo malo vode se zelo hitro posuši.

ELASTAN

Je zaradi izredne elastičnosti primeren v mešanicah z naravnimi materiali. Vedno se ga uporablja v kombinaciji z drugimi tekstilnimi vlakni. Omogoča povečanje raztegljivosti in se uporablja za izdelavo nogavic in drugih finih pletenih izdelkov.

 

Za katero možnost oblačenja se bomo odločili je naša osebna stvar. Lahko pa našim babicam na ljubo naslednjič ko bomo kupovali oblačila pogledamo vsaj surovinsko sestavo, da vsaj malo zadostimo njihovim dobronamernim nasvetom. Mogoče se bomo pa po dobrem razmisleku odločili za bolj naravno… 

 

 

 

 


 
Strinjam se

Stran za delovanje uporablja piškotke.

} }